rbqrphup

Private Residence No. 555 / FLXBL Design Consultancy

first_imgPrivate Residence No. 555 / FLXBL Design ConsultancySave this projectSavePrivate Residence No. 555 / FLXBL Design Consultancy Photographs CopyAbout this officeFLXBL Design ConsultancyOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationSustainabilityAhmedabadOn FacebookIndiaPublished on July 03, 2020Cite: “Private Residence No. 555 / FLXBL Design Consultancy” 02 Jul 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?555号私家公馆 / FLXBL Design Consultancy是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  Harsh Pandya Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/942729/private-residence-no-555-flxbl-design-consultancy Clipboard CopyHouses, Renovation, Sustainability•Ahmedabad, India Houses Private Residence No. 555 / FLXBL Design Consultancy Area:  6000 ft² Year Completion year of this architecture project “COPY” Manufacturers: Jaquar, MK Electric, Mitsubishi Electric, Range lite, SR LED Lights, Shailja India, Simpolo, Tiara, ceraArchitecture :FLXBL Design ConsultancyInterior Design :FLXBL Design ConsultancyLandscape :FLXBL Design ConsultancyProject Lead :Cunal ParmarProject Team :Lalit Panchal, Shail Patel, Udit PadhiarStructural Engineers :The Pyramid Consultants / Rajesh PatelRenderings :Harsh PandyaDrawings :FLXBL Design ConsultancyCity:AhmedabadCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Harsh PandyaRecommended ProductsCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork CenterBulbs / Spots / Wall LightsiGuzziniLight Effects – TrickWoodBruagBalcony BalustradesWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsIt is inconclusive whether new creation is more demanding or transformation of the old. While the former has its own set of challenges of creating a master piece, the latter is not a cake-walk either as it brings along the conflicts of attachment and detachment. Private Residence No. 555 belongs to the latter. This Ahmedabad (India) based residential project was reconfigured to give it a new identity while keeping the soul of the house intact. Deliberating upon possible approaches, a renovation approach with minimal intervention was unanimously agreed upon as opposed to new construction post demolition.Save this picture!© Harsh PandyaSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Harsh PandyaIn case of formal transformation it becomes imperative to determine degrees of change induced and at what point does a form depart from its inherent character or theme. The two-storied house is a congruent extension of its former self as it seamlessly blends the original character of the house in the renovated avatar. The ground floor houses a living room and bedroom, kitchen and dining, entertainment room and a temple; while the first floor accommodates 2 bedrooms, family lounge, kids room and open terrace among other functional spaces.Save this picture!GifTaking the sensitive route to architecture, most of the original concrete structural system has been preserved with just two column accessions for reconfiguration of internal spaces. The old façade has been turned anew with better climatic response and orientation that makes the most out of the natural light. While, the spaces of the house were redesigned by upgrading various fitments to meet the requirements of the new family. The primary motivation was to recreate the dwelling in an environment friendly manner by preserving natural resources and escaping unnecessary pollutants to leave minimal impact on environment. Save this picture!© Harsh PandyaAs a result the project needs were addressed with upgrades led by high energy efficiency, water conservation and use of renewable resources. All this was aimed to be achieved with cost efficiency as a result of which the project was thoughtfully designed, planned and executed to save upon substantial financial resources of new civil construction. The reformed Private Residence No. 555 discreetly met the design goals of enhanced flexibility, capacity and sustainability of the existing building at lowest possible cost.Save this picture!© Harsh PandyaProject gallerySee allShow lessFOR Space / Benzhe Architecture DesignSelected Projectsen House / Shohei Ota / ノarchitectsSelected Projects Sharecenter_img ArchDaily Year:  “COPY” Save this picture!© Harsh Pandya+ 32Curated by Hana Abdel Share Projects 2018 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/942729/private-residence-no-555-flxbl-design-consultancy Clipboard India Architects: FLXBL Design Consultancy Area Area of this architecture projectlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *